Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ


   


    Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με  τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων γιατί η διατροφή είναι ο καθρέπτης της ποιότητας της οικονομικής,  κοινωνικής  ζωής και  των κοινωνικών τάξεων. Επιπλέον  κατέχει σπουδαία θέση στη ζωή των κατοίκων μιας χώρας, καθώς πλήθος επαγγελμάτων και πλήθος κοινωνικών σχέσεων αναπτύσσονται γύρω από αυτήν.


     Μπορεί κανείς μελετώντας όλο το φάσμα της διατροφής ενός λαού να κατανοήσει σε βάθος τον πολιτισμό του εξίσου, όπως και αν μελετήσει την πολιτική ιστορία του. Επομένως  γνωρίζοντας τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων ανακαλύπτουμε τον αρχαίο ελληνικό  πολιτισμό γιατί πολιτισμός  δεν είναι μόνο τα υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας, που αποκαλύπτουμε στις ανασκαφές αλλά  είναι και ο τρόπος ζωής παλαιότερα και σήμερα, το πώς σκεπτόμαστε, πώς αντιδρούμε και τι τρώμε.

    Ο  παραδοσιακός νεοελληνικός τρόπος διατροφής διασώζει ακόμη τις «συνταγές» και τη δίαιτα των αρχαίων και συνεπώς αν συνειδητοποιήσουμε τη σημασία και την αξία αυτής της παράδοσης και της κληρονομιάς βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Οι πηγές αναφέρουν τι έτρωγαν οι αρχαίοι, μελετώντας τες αποκτούμε γνώση και προσεγγίζουμε την Ιστορία.

 Στη συνέχεια θέλουμε να διοργανώσουμε την αναπαράσταση ενός αρχαιοελληνικού συμποσίου  για να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας και γιατί πιστεύουμε ότι η οργάνωση ενός γεύματος αρχαίας διατροφής αποτελεί πολιτιστική εκδήλωση. 






ΟΜΑΔΑ  Α 

Διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων - κατηγορίες τροφών – φαγητά




ΟΜΑΔΑ  Β

Τα συμπόσια στην αρχαία Ελλάδα 




ΟΜΑΔΑ  Γ

Μαγειρικά σκεύη - συνταγές




ΟΜΑΔΑ  Δ

Μουσική στα συμπόσια – εικονογραφικό υλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου