Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ



Η μουσική στην Αρχαιότητα ήταν συνυφασμένη με όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Συνόδευε και πολλές άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, υπήρχαν ειδικές μουσικές συνθέσεις για τον πόλεμο καθώς και για ομαδικές επαγγελματικές εργασίες. Στα συμπόσια, οι αυλητρίδες διασκέδαζαν τις ανδρικές παρέες παίζοντας μουσική και τραγουδώντας. 


 
Πληροφορίες για τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες για την ψυχαγωγία τους αντλούμε από ποικίλες πηγές όπως για παράδειγμα αγγειογραφίες, αγάλματα, ανάγλυφα, ψηφιδωτά κ.λ.π αλλά και από συγγραφείς της εποχής όπως ο Αριστόξενος και ο Κλεωνίδης. Μέσα από αυτές τις πηγές μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά για τη μουσική παιδεία των Αρχαίων Ελλήνων. 
Υπήρχε μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων. Τα πιο διαδεδομένα είναι: η κιθάρα και η λύρα. Από τα πνευστά, το πιο συνηθισμένο ήταν ο απλός ή διπλός αυλός, Τέλος, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν διαφόρων ειδών κρουστά, όπως κύμβαλα, κρόταλα, σείστρα και τύμπανα. 




 
ΠΗΓΕΣ:
http://users.sch.gr/adizou/content.php?article.20
http://www.ekivolos.gr/H%20mousikh%20sthn%20arxaia%20Ellada.pdf
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE
http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p75.html
http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=1308&cnode=55&clang=0
http://www.youtube.com/watch?v=yQ3Yys_fQEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου